Veiligheid thoriumreactor centraal in gesprekken
Thorizon, een innovatief Nederlands bedrijf, gaat in gesprek met de Nederlandse en Franse nucleaire toezichthouders over de veiligheid van hun gesmoltenzoutreactor. Deze reactor maakt gebruik van thorium en kernafval om elektriciteit en warmte te produceren. Dit proces is CO₂-vrij en kan fossiele brandstoffen vervangen. Bovendien wordt bestaand kernafval als brandstof hergebruikt, waardoor het radioactieve afval minder lang gevaarlijk blijft: tweehonderd jaar in plaats van duizenden jaren.
In maart ontving Thorizon een subsidie van €10 miljoen van de Franse overheid, als onderdeel van het France 2030-investeringsplan voor innovatieve nucleaire reactoren. De gesprekken met de toezichthouders vormen een belangrijke stap richting de geplande ingebruikname van de reactor in 2032.
Voorbereidende vergunningstraject
Het formele vergunningstraject voor de reactor begint in 2025, maar Thorizon start dit najaar met voorbereidende gesprekken met de Franse (ASN) en Nederlandse (ANVS) toezichthouders. Het doel van deze gesprekken is om een beter begrip te krijgen van het specifieke ontwerp van de reactor en de veiligheidsbenadering. Deze fase, de "preliminary review phase", is cruciaal voor het bepalen van de reikwijdte van de vergunningsaanvragen.
De technologie van de Thorizon-reactor verschilt aanzienlijk van bestaande kernreactoren. In plaats van splijtstofstaven in water, zoals in traditionele reactoren, is bij Thorizon de splijtstof opgelost in een zoutverbinding. Hierdoor zijn de huidige technische standaarden niet direct toepasbaar, aldus Rick Bulk, teamleider vergunningen bij de ANVS.
Internationale samenwerking als mijlpaal
De samenwerking tussen de ANVS en ASN is bijzonder, stelt Margriet Hooghiemstra van Thorizon. Deze internationale samenwerking is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, omdat het de deur opent voor toekomstige internationale toepassingen van de reactor.
Het vergunningstraject duurt naar verwachting ongeveer acht maanden, maar de voorafgaande technische beoordeling kan jaren in beslag nemen. Thorizon wil het proces stroomlijnen door gebruik te maken van gecertificeerde materialen en componenten, en samen te werken met bedrijven die al nucleaire vergunningen hebben.
Locatie van de eerste reactor nog onzeker
Het is nog niet duidelijk of de eerste gesmoltenzoutreactor in Nederland of Frankrijk wordt gebouwd. Thorizon onderzoekt momenteel beide opties en heeft zowel in Nederland als Frankrijk concrete locaties in overweging. In Nederland wordt bijvoorbeeld Borssele als mogelijke locatie verkend.
Met de ambitie om de reactor in 2032 operationeel te hebben, zet Thorizon een ambitieuze maar haalbare tijdlijn neer.
Bron: Thorizon, ANVS
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.