Duurzame energie

Duurzame energie is energie dat wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie, maar is niet hetzelfde als hernieuwbare energie. Het verschil is dat hernieuwbare energiebronnen oneindig zijn en duurzame energiebronnen nog steeds CO2-uitstoten en ook energie kosten. Beiden worden ook wel groene energie genoemd. In dit artikel lees je meer over deze verschillende energiebronnen en zie je de huidige stand van zaken.

Cijfers & onderzoek duurzame energie

Duurzame energie in Nederland

De productie uit groene energie is in de laatste 20 jaar sterk toegenomen. In het jaar 2000 was slechts 2,5% van onze energie duurzaam. In 2022 groeide dit aandeel groene energie naar 33%.

Energieproductie NL tot 2022

Productie in Nederland per energiebron

Aardgas is met 48% nog steeds de belangrijkste energiebron in Nederland. Duurzame energie is wel bezig met een stevige opmars, zo zijn windenergie en zonne-energie met respectievelijk 13% en 10% inmiddels goed voor bijna een kwart van de totale energieproductie in Nederland. In totaal is 33% van onze energieproductie afkomstige uit groene energiebronnen.

Energieproductie Nederland in 2022 CBS

Groene energie in beeld

Wist je dit over duurzame energie?

[dropshadowbox background_color=#bddb00 border_width=”1″ border_color=#bddb00 effect=”raised” inside_shadow=”false” effect_shadow_color=”gray”]

Kernenergie, thorium energie en biomassa is duurzame energie, maar niet hernieuwbaar

[/dropshadowbox]

[dropshadowbox background_color=#bddb00 border_width=”1″ border_color=#bddb00 effect=”raised” inside_shadow=”false” effect_shadow_color=”gray”]

Binnen 3 jaar produceren we meer hernieuwbare energie dan fossiele energie

[/dropshadowbox]

[dropshadowbox background_color=#bddb00 border_width=”1″ border_color=#bddb00 effect=”raised” inside_shadow=”false” effect_shadow_color=”gray”]

Onze energieproductie bestaat voor 33% uit duurzame energie

[/dropshadowbox]

Veelgestelde vragen over duurzame energie

Is alle groene energie ook echt duurzaam?

Alle groene energie is ook duurzaam, maar dit betekent niet dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten bij het produceren van groene energie. Biomassa en kernenergie zijn namelijk ook vormen van groene energie, maar hierbij komen weldegelijk CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Echte groene energie is eigenlijk alleen afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals; zonne-energie en windenergie.

Wat is zonne-energie?

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is energie dat is opgewekt uit bronnen die zichzelf steeds vernieuwen en niet schadelijk zijn voor het milieu. Voorbeelden van hernieuwbare energie zijn: zonne-energie en windenergie.

Wat is zonne-energie?

Wat is windenergie?

Hoeveel groene energie wekt Nederland op?

Ongeveer 33% van onze totale energieproductie is afkomstig van duurzame energiebronnen. De belangrijkste groene energiebronnen in Nederland zijn windenergie en zonne-energie (2022).

Meer feiten & cijfers

Is duurzame energie goedkoper dan fossiele energie?

Hoe meer energie we duurzaam opwekken, hoe goedkoper het wordt. Op dit moment is deze groene vorm van energie nog niet goedkoper dan fossiele energie, maar deskundigen verwachten dat dit binnen een paar jaar wel het geval is.

Wat is fossiele energie?

Hoe kun je zelf groene energie opwekken?

Als consument kun je met zonnepanelen eenvoudig zelf groene energie opwekken. Ook met een kleine windmolen is dat in sommige gevallen mogelijk.

Hoe laat ik zonnepanelen installeren?

Hoe koop ik een kleine windmolen?

[was-this-helpful theme=5]