Wetsvoorstel salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling is nog steeds niet van start gegaan. Het was eerder de bedoeling om per 1 januari 2023 de afbouw van de salderingsregeling te starten, maar dat werd door kabinetswisselingen en tussentijdse verkiezingen uitgesteld naar 1 januari 2025. Ook deze datum lijkt te vroeg te komen, want de Eerste Kamer wil in februari eerst met Rob Jetten in gesprek over de voorwaarden van zijn wetsvoorstel. Er is vooral veel onduidelijk over de minimale terugleververgoeding en de consequenties voor huurders met zonnepanelen. Inmiddels zijn energieleveranciers begonnen om de kosten van de salderingsregeling door te berekenen bij klanten met zonnepanelen. Zo voerde Vandebron vorig jaar al een extra heffing door.

Hogere energietarieven voor gas en elektra

Uit een onderzoek van Keuze.nl blijkt nu dat 3 andere energieleveranciers hogere energietarieven rekenen voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Als je zonnepanelen hebt kun je bij Essent, Energiedirect en Pure Energie sowieso al geen langdurig energiecontact meer afsluiten, maar je betaalt ook een hoger energietarief. Voor elektriciteit betaal je € 0,10 per kWh meer en ook het tarief voor gas is € 0,10 hoger. Ook de welkombonus of cashback gaat aan de neus van zonnepaneleneigenaren voorbij.

De hogere energietarieven zorgen ervoor dat een gemiddeld huishouden met zonnepanelen zo’n € 500,- per jaar meer betaalt in vergelijking met eenzelfde huishouden zonder zonnepanelen.

[dropshadowbox background_color=#bddb00 border_width="1" border_color=#bddb00 effect="raised" inside_shadow="false" effect_shadow_color="gray"]

Zonder zonnepanelen

Essent: € 0,296 per kWh / € 1,32 per m3

Energiedirect: € 0,269 per kWh / € 1,29 per m3

Pure Energie: € 0,276 per kWh / € 1,29 per m3

[/dropshadowbox]

[dropshadowbox background_color=#bddb00 border_width="1" border_color=#bddb00 effect="raised" inside_shadow="false" effect_shadow_color="gray"]

Met zonnepanelen

Essent: € 0,398 per kWh / € 1,44 per m3

Energiedirect: € 0,392 per kWh / € 1,39 per m3

Pure Energie: € 0,339 per kWh / € 1,48 per m3

[/dropshadowbox]

Budget Energie: Extra kosten en gratis stroom

Ook energieleverancier Budget Energie rekent extra kosten voor consumenten met zonnepanelen. Daartegenover staat wel dat de energieleverancier de stroom die consumenten tussen 12.00 uur en 17.00 uur afnemen gratis maakt in de periode van april t/m augustus. Budget Energie wil op deze manier vraag en aanbod van energie balanceren. Op deze manier stuurt de energieleverancier de energievraag naar de middag, als er ook veel aanbod van stroom is. Dit helpt ook om overbelasting op het elektriciteitsnet te verminderen.

Lees meer over de salderingsregeling

Bron: Keuze.nl, Essent, Energiedirect, Pure Energie, Budget Energie

[was-this-helpful theme=5]

Geef een reactie