Hogere netwerkkosten door energietransitie

De netwerkkosten betaal je via de energieleverancier aan de netbeheerder. De netbeheerder heeft als primaire taak om het elektriciteitsnet en het gasnet te onderhouden en is verantwoordelijk voor het transport van de energie. Door het groeiende aantal elektrische auto’s, warmtepompen en vooral zonnepanelen stijgen ook de kosten voor de netbeheerder. De netbeheerder bepaalt echter niet zelf de hoogte van de netwerkkosten, dat doet de toezichthouder ACM. De netwerkkosten voor huishoudens stijgt in 2024 gemiddeld van € 560,- naar € 645,-, waarmee de energierekening € 85,- duurder uitvalt.

Energiebelasting gas omhoog, maar elektriciteit juist omlaag

Om huishoudens te stimuleren van aardgas over te stappen naar elektriciteit voert de overheid een belangrijke wijziging door in de belastingen op energie. De energiebelasting voor gas gaat in 2024 met € 0,11 per m3 omhoog naar € 0,71 per m3. De energiebelasting voor elektriciteit gaat juist met € 0,20 per kWh omlaag naar € 0,13 per kWh. Bij een gemiddeld verbruik van 3.300 kWh en 1.500 m3 stijgen de energiekosten voor huishoudens door deze maatregel met ongeveer € 95,-.

Hogere korting energiebelasting

Omdat een deel van het energieverbruik voor huishoudens wordt gezien als basisbehoefte ontvang je elk jaar een heffingskorting op de energiebelasting. Dit is een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting. Dit bedrag gaat in 2024 omhoog van € 597,- naar € 632,- en betekent een verlaging op de energierekening van € 35,-. De tijdelijke verlaging van de btw werd vorig jaar al teruggezet naar 21% en ook in 2024 blijft de btw op energie 21%.

Leveringskosten van de energieleverancier

De energieprijzen lagen eind vorig jaar alweer (ruim) onder het prijsplafond, waardoor de maatregel om deze af te schaffen eigenlijk geen invloed heeft op je energierekening. Als we kijken naar de huidige energietarieven van energieleveranciers in januari liggen die gemiddeld rond € 1,28 per m3 en € 0,32 per kWh, inclusief belastingen. Dit is gemiddeld lager dan in september vorig jaar, waar de energieprijzen een piek bereikten. De energieleveranciers hebben wel het vastrecht verhoogd, met gemiddeld € 5,- per maand. Dit vastrecht betaal je voor de service- en administratiekosten.

Energie besparen doe je zo!

Bron: Netbeheer Nederland, ACM, Gaslicht.com

[was-this-helpful theme=5]

Geef een reactie