Onderzoek extra kosten teruglevering zonnestroom
Vergelijkingssite Kieskeurig voerde een onderzoek uit naar de energiecontracten die eigenaren van zonnepanelen krijgen aangeboden bij diverse energieleveranciers. Hieruit blijkt dat 11 van de 15 onderzochte energieleveranciers extra kosten voor teruglevering van zonnestroom in rekening brengt. De manier waarop de energieleveranciers deze extra kosten doorvoeren verschilt per leverancier, maar je moet sowieso goed zoeken waar de verhoging precies te vinden is.
Geen cashback, hoger vastrecht en geen lange contracten
Veruit de meeste energieleveranciers kiezen ervoor om geen cashback meer aan te bieden aan klanten die zonnestroom terugleveren. Eigenaren van zonnepanelen lopen hierdoor zo’n 200 euro per jaar mis. Een andere, veelgekozen methode is om het vastrecht met enkele tientjes te verhogen. Dit vastrecht betaal je voor service die een energieleverancier aan jou verleent. Als je een energiecontract voor langer dan 1 jaar wil afsluiten dan kan je bij 9 van de 15 onderzochte energieleveranciers niet meer terecht. Bovendien betaal je als eigenaar van zonnepanelen sowieso een hoger energietarief als je kiest voor een 1-jarig of langer energiecontract.
Afbouw salderingsregeling
Energieleveranciers leggen de verantwoordelijkheid van de hoge kosten en het doorberekenen ervan bij de politiek. Als sinds 2017 wordt er stevig gedebatteerd over de afbouw van de salderingsregeling. De Tweede Kamer keurde het wetsvoorstel van Rob Jetten al goed, maar de Eerste Kamer heeft zich er nog niet over uitgesproken. Hierdoor wordt de afbouw van de salderingsregeling waarschijnlijk weer een jaar uitgesteld. Energieleveranciers kiezen daarom zelf een manier om de extra kosten te drukken.
Op 3 oktober dienden de leden van de Eerste Kamer vragen in over het wetsvoorstel van Jetten. Zij wachten nu op antwoord van de demissionair minister van Economische Zaken & Klimaat.
Bron: Kieskeurig.nl
Silvia Callewaert
Als we dit hadden geweten hadden we niet geïnvesteerd in zonnepanelen, maar ons geld anders besteed. Voel me gewoon opgelucht door de overheid en assiosaal bestolen door de energie leverancier. Dit is misbruik maken van hun macht positie, schandalig gewoon en dat ons corrupte overheid Jette er niks aan doet, om wordt van te worden dus vooral niet op dat hypocriet zooitje van Rutte etc stemmen. Die hebben ons al genoeg bestolen denken alleen maar aan hun eigen carrière
Silvia Callewaert
Vindt dit de reinste diefstal, wij duur investeren in zonnepanelen etc. Hun de veel te opgewekte stroom duur verkopen en ons met een belanglijke vergoeding voor ons te veel opgewekte stroom afschepen.
Als wij dit van te voren hadden geweten hadd
Harry van Haaren
Zijn nog erger dan dieven
Marius Van Vuuren
Hoe meer zonnepanelen hoe lager de stroomprijs ,de salderingsregeling kost de energie leverancier veel geld gemiddeld +/_ 10 cent per gesaldeerde kwh .wettelijk zijn ze gedwongen afhankelijk van het contract te salderen .bij vaste contracten wordt dit nu via een hoger vastrecht met +/_ 10cent teruggeleverde kwh gecorrigeerd. de overheidsheffingen blijven zo wel gesaldeerd .
bor dewolf
Wanneer worden we nu niet in de maling genomen? Meneer jetten blijft nu ineens akelig stil..hij zou de energiemaatschappijen eens op het matje moeten roepen, nadat jetten ons allen een extra ” prikkel” had gegeven door de belasting op enegie extra te verhogen zodat we zonnepanelen kochten. Hij zelfs mensen aanbood voordelig te lenen om maar te verduurzamen . Nu deden we het en worden we extra nog een keer belast, terwijl de grote energiemaatschappijen zonnenparken aanleggen met regeringsubsidie. Die zelfde maatschappijen reken het mensen met zonnepanelen nu aan dat het net vol zit. Meneer Jetten sta nu ook op, of bent u bang dat uw volgende baan in gevaar komt zodra u stopt in de politiek?
D. Mozol
Onlangs nog een artikel gelezen waarin gemeente Almere een vergunning heeft verleend aan Vattenfall om langs A6 27000 zonnepanelen te leggen!
Hoe krijgen ze dat voor mekaar, terwijl de gewone burger weer getroffen wordt. Eerlijk gezegd vind ik dat het juist andersom zou moeten zijn; politiek zou ons in bescherming moeten nemen, en een oplossing afdwingen bij energie maatschappijen.
D. Mozol
Onlangs nog gelezen een artikel waarin gemeente Almere een vergunning geeft verleend aan Vattenfall om langs A6 27000 zonnepanelen te leggen!
Hoe krijgen ze dat voor mekaar, terwijl de gewone burger weer getroffen wordt. Eerlijk gezegd vind ik dat het juist andersom zou moeten zijn; politiek zou ons in bescherming moeten nemen, en een oplossing afdwingen bij energie maatschappijen.
John Buijsen
Schandalig!!!!!
Ray
De giganten willen gewoon geld verdienen over de rug van de burger die zijn spaargeld op dak heeft gelegd, een zogenoemde verduurzaming ook gepromoot door onze regering.
MET de meldingen het net is vol !! in het achterhoofd, opende deze week shell het grootste zonnepark in Terneuzen
128.000 panelen???
Wij de kleine zonnepaneel houders ,moeten de teruglevering van de grote zonnevelden betalen en niets anders,
Wat een oplichtersbende is het toch hier, dan ga ik nog iets voorspellen : koop een warmtepomp en u zult binnen 2 jaar net zoveel betalen als u met gas deed , en dan nog afgezien van de kosten van onderhoud/ reparatie.
Men drukt u in een hoek waar je nooit meer uitkomt.
Zorg dat u zoveel mogelijk zelf onderhoudend bent , dat is de enige mannier om met redelijk lage kosten te leven.
Chris Bakker
Om als kleine aanbieder mee te kunnen praten (en beslissen) ben je als eenling een roepende in de woestijn. Vergelijk met een boer als eenling: hij bepaalt niet zelf de prijs waarvoor hij zijn aardappelen l( 8 cent per kilo) verkoopt. Daarvoor kan hij geen vuist maken tegen de afnemers die met enkelen een machtspositie hebben en de prijs bepalen. En de consument het 15 voudige laten betalen. Die eenzame boer is overgeleverd aan de macht van enkelen.
Zo ook de individuele , kleine zonnestroom leverancier. Als eenling ben je overgeleverd aan de grote stroom leveranciers. Als mogelijke oplossing zouden kleine (individuele) aanbieders van stroom een coöperatie moeten vormen die tezamen met een mond deelnemen aan het overleg wat de prijs voor hun product bepaalt en hun belangen behartigen. Als roepende eenlingen bereiken we niets en blijf je afhankelijk van de (kapitaalkrachtige) maatschappijen, die een voet tussen de deur van het Haagse hebben.
Een coöperatie van kleine stroomleveranciers zou het begin van een evenwichtig prijsoverleg kunnen
worden.