buurtbatterij

Een buurtbatterij slaat zonne-energie of windenergie van een zonnepark, hele straat of wijk op. Normaal wordt deze energie teruggelevert aan het stroomnet, maar door de buurtbatterij kan deze stroom op een later tijdstip weer gebruikt worden door de huishoudens die zijn aangesloten op de batterij. Op die manier wordt alle duurzame energie lokaal ingezet.

Hoe werkt een buurtbatterij?

Een buurtbatterij slaat duurzame energie op van bijvoorbeeld een windpark, zonnepark of meerdere huishoudens met zonnepanelen. Op deze manier wordt de duurzaam opgewekte energie niet teruggeleverd aan het stroomnet, maar kan deze op een later tijdstip alsnog door huishoudens of bedrijven worden gebruikt. Hiermee wordt niet alleen het stroomnet ontlast, maar ook alle groene energie lokaal ingezet. Buurtbatterijen hebben vaak een grote capaciteit en kunnen dus veel energie opslaan, waardoor seizoensoverbrugging tot de mogelijkheden behoort.

Zelf een buurtbatterij plaatsen

Een buurtbatterij koop je bij een commerciële partij. Meestal is dit een gespecialiseerde installateur, die de batterij ook aansluit op de opwekinstallatie en de woningen. De netbeheerder biedt ondersteuning voor de infra vanuit het stroomnet. Energiecoöperatie WeertEnergie nam in 2019 een buurtbatterij in gebruik die de stroom opslaat van zonnepark Altweerterheide en levert aan de omringende huishoudens. Het plaatsen van buurtbatterijen wordt vaak gedaan door samenwerkende instanties met behulp van overheidssubsidie.

Zo plaatste Weertenergie een buurtbatterij

Ondersteuning netbeheerder

Als je een buurtbatterij wilt laten plaatsen, dan moet je dit in een zo vroeg mogelijk stadium bij de netbeheerder melden. Buurtbatterijen worden aangesloten op een aparte aansluiting, die je kunt aanvragen via mijnaansluiting.nl. Sommige netbeheerders hebben al ervaring opgedaan met een buurtbatterij. Zo plaatsten netbeheerder Enexis en Liander in 2012 een buurtbatterij in Etten-Leur bij wijze van proef. Het project werd succesvol afgerond, maar de conclusie was destijds dat de batterij nog te duur was. Lees het volledige verhaal

buurtbatterij Etten-Leur

Subsidie buurtbatterij

Op dit moment is geen subsidie beschikbaar voor buurtbatterijen en de overheid is ook niet voornemens om een subsidie open te stellen. Volgens de politieke partijen is een subsidie niet nodig om energieopslag te stimuleren. De energiesector ziet liever wel een subsidie op buurtbatterijen. Waarom komt er geen subsidie?

Ontwikkeling van buurtbatterijen

Netbeheerders zagen in 2022 een enorme groei van het aantal aanvragen voor aansluitingen ten behoeve van energieopslag en die gaat volgens Tennet ook zeker doorzetten. De landelijke netbeheerder voorziet dat er in 2050 een opslagcapaciteit van 70 GW nodig is om klimaatneutraal te worden. De groei van buurtbatterijen begint vorm aan te nemen en dat is ook nodig. In de routekaart voor energieopslag speelt de buurtbatterij namelijk een belangrijke rol.

Ontdek de Routekaart Energieopslag

  • Jouw feedback
  • 0   0