Groei van batterijsystemen in 2023

In 2023 werden er 24.400 nieuwe batterijsystemen geïnstalleerd in Nederland, wat het totaal op ongeveer 40.000 bracht. De totale opslagcapaciteit steeg daarmee naar 621 MWh, een groei van 410 MWh in één jaar. DNER verwacht dat er dit jaar nog eens ruim 900 MWh aan opslagcapaciteit bij komt. Deze groei markeert het begin van een stijgende trend in de batterijsector, vooral in de residentiële markt (thuisbatterijen).

Vooral kleinschalige systemen

De Nederlandse batterijmarkt bestaat vooral uit kleinschalige systemen. Ongeveer 98% van de geïnstalleerde batterijen heeft een opslagcapaciteit van minder dan 20 kWh. Middelgrote systemen (20 kWh tot 1 MWh) maken 1,8% uit, terwijl slechts 0,2% van de systemen een capaciteit van meer dan 1 MWh heeft. Desondanks leveren de grotere systemen bijna de helft (46%) van de totale opslagcapaciteit. Hoewel er veel plannen zijn voor grootschalige batterijsystemen, vormen vergunningstrajecten, transporttarieven en overheidsbeleid nog uitdagingen voor de realisatie van deze plannen.

Thuisbatterijen volgen zonnepanelen

Voor residentiële batterijen verwacht DNER de komende jaren een sterke groei, vooral na 2027 als de salderingsregeling verdwijnt. Thuisbatterijen kunnen een ontwikkeling doormaken die vergelijkbaar is met die van zonnepanelen, omdat de technologieën elkaar versterken. Door congestieproblemen en het wegvallen van de saldering zal het voor huishoudens met zonnepanelen steeds aantrekkelijker worden om te investeren in energieopslag. De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen in Nederland fors gegroeid, waardoor Nederland sinds eind 2023 de wereldwijde koploper is in zonne-energie per hoofd van de bevolking.

Internationale ontwikkelingen

Op internationaal niveau groeit de batterijmarkt explosief. In 2023 verdubbelde de wereldwijde batterijcapaciteit bijna, met China, de Verenigde Staten, Europa en Oost-Azië als de belangrijkste spelers. Nederland heeft slechts 1,7% van de Europese batterijopslagcapaciteit, hoewel het per hoofd van de bevolking dichter bij het Europese gemiddelde scoort. Interessant is dat een groot deel van de in Europa verkochte batterijen afkomstig is uit China, wat wijst op een sterke afhankelijkheid van Chinese productie.

Toekomstige plannen

De Nederlandse batterijenmarkt groeit snel, maar om de gestelde doelen te halen, is verdere actie nodig. Netbeheerders verwachten dat er in 2050 ongeveer 70 gigawatt aan opslagcapaciteit nodig is om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Volgens Jeroen Neefs, directeur van Energy Storage NL, zijn er echter nog veel stappen te zetten, zoals het verbeteren van het beleidskader en het versnellen van vergunningstrajecten.

Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25

Meer over Energie opslaan

Bron: DNEResearch

  • Jouw feedback
  • 0   1

Geef een reactie