Samenwerking voor grootschalige productie

Altris en Stora Enso hebben een samenwerking aangekondigd om te onderzoeken of duurzame thuisbatterijen op grote schaal kunnen worden geproduceerd. Altris zelf bevindt zich nog in de fase van ontwikkeling en productie van prototypes en is nog niet begonnen met commerciële productie.

Lignode

Door boompulp te verwerken, kan een materiaal genaamd 'lignode' worden geproduceerd. Lignode kan grafiet vervangen in de anode van batterijen, de pool waarlangs stroom een apparaat binnenkomt. Altris werkt samen met Stora Enso, een specialist in hernieuwbare materialen, om lignode te gebruiken en zo de Europese afhankelijkheid van Chinees grafiet te verminderen. Stora Enso produceert sinds 2021 lignode. Hoewel dit aanvankelijk op kleine schaal gebeurde, wordt de productie nu opgeschaald naar commerciële niveaus. Het bedrijf bezit ongeveer twee miljoen hectare bos, wat het mogelijk maakt om lignode duurzaam te produceren.

Duurzamere en lokale productie

Lignode kan bijdragen aan een sterkere Europese toeleveringsketen en zorgt voor duurzamere thuisbatterijen. De houtpulp voor lignode is een bijproduct van de houtverwerkingsindustrie, wat de productie ervan milieuvriendelijk maakt. Naast de anode kunnen de batterijen van Altris ook een kathode bevatten zonder zeldzame materialen. Deze kathodes gebruiken stoffen zoals natrium, ijzer en stikstof, die lokaal kunnen worden gewonnen zonder de vervuiling die vaak gepaard gaat met de winning van zware metalen. Tussen de anode en kathode bevindt zich een elektrolyt op basis van een zoutoplossing van natrium. Dit elimineert de noodzaak van lithium in deze batterijen, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid.

Energieopslag met milieuvriendelijke thuisbatterij

Vorig jaar presenteerde Altris een prototype dat 160 wattuur per kilogram kan opslaan. Hoewel dit minder efficiënt is dan de batterijen in elektrische auto's (250-300 wattuur per kilogram), benadert het al het niveau van de thuisbatterij voor energieopslag. Altris streeft naar een batterij die 200 wattuur per kilogram kan opslaan, maar de startdatum voor commerciële productie is nog onbekend.

Meer over de thuisbatterij

Bron: Altris

  • Jouw feedback
  • 10   0

2 reacties op “De milieuvriendelijke thuisbatterij komt eraan”

  1. Huub Blaisse

    Dus voor 40 kw heb ik 250 kg nodig maar mijn warmtepomp gebruikt wel 60 kw.
    En in de winter staat mijn batterij bijna leeg. Ik vrees dat er andere oplossingen moeten komen. Heb mijn gas in iedergeval
    Niet afgesloten.
    De investering lijkt een verkeerde beslissing te zijn geweest

  2. Jaap

    Waar wachten we nog op. Laten we beginnen. Als deze voor een schappelijke prijs en recyclebaar te produceren is, wat is dan nog het probleem. Met een 25 kg wegende batterij hebben we al 25 * 160 / 100 = 4 Kw/h. Dan zit ik niet nog jaren te wachten totdat ze er 5 Kw/h van gemaakt hebben. Of is de wens de vader van de gedachte, en loopt het niet zo’n vaart met de ontwikkeling en of zijn de gegevens wat te veel aangedikt.

Geef een reactie