Batterijspecificaties en toepassing
De batterij van RWE heeft een vermogen van 7,5 MW en een opslagcapaciteit van 11 MWh. Hoewel dit minder is in vergelijking met andere opslagsystemen die onlangs zijn aangekondigd, heeft de batterij een unieke toepassing. Samen met TenneT, zal RWE de batterij inzetten om binnen milliseconden energie te leveren of te onttrekken bij de eerste afwijkingen in de netfrequentie. Dit is een belangrijke stap in de richting van het waarborgen van een stabiel stroomnet.
Stabiliteit van het stroomnet en de rol van frequentie
Het Europese stroomnet opereert op een frequentie van 50 Hertz. Om schade aan elektrische apparatuur te voorkomen, is het van cruciaal belang dat deze frequentie stabiel blijft. Bij een grote schommeling, bijvoorbeeld door het uitvallen van een centrale, moeten reservesystemen snel reageren om de frequentie te herstellen.
Installaties die primair reservevermogen leveren, moeten in staat zijn om binnen enkele seconden energie te leveren. Batterijen spelen al een belangrijke rol in dit proces. De batterij van RWE gaat echter nog een stap verder door momentreserve te leveren, oftewel de eerste schommelingen op te vangen voordat de primaire reserve wordt ingeschakeld.
Inertie en momentreserve
Traditioneel zorgt de inertie van conventionele centrales, zoals gas- en kolencentrales, voor stabiliteit in het stroomnet. Roterende generatoren creëren massatraagheid, waardoor schommelingen in de frequentie vertraagd worden. Door de overgang naar duurzame energie zijn er echter steeds minder conventionele centrales actief, wat resulteert in een gebrek aan inertie.
RWE test met deze batterij of het systeem de inertie van traditionele centrales kan vervangen. De batterij kan binnen enkele milliseconden reageren, wat van essentieel belang kan zijn in een toekomstig energiesysteem met meer duurzame energiebronnen en minder conventionele centrales.
Toekomst van batterijopslag
Dit project in Moerdijk is een belangrijke test om te zien of batterijen een rol kunnen spelen in het opvangen van het tekort aan inertie in moderne stroomnetten. Daarnaast bouwt RWE een tweede batterijsysteem in Nederland bij de Eemshaven, met een vermogen van 35 MW. Wereldwijd streeft RWE naar 6 GW aan batterijopslagcapaciteit in 2030.
Met deze ontwikkelingen zet RWE een belangrijke stap in de richting van een stabiel en duurzaam energiesysteem, waar batterijen een centrale rol zullen spelen.
Bron: RWE, TenneT
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.