Een energiedrager zonder CO2-uitstoot
Er is inmiddels bewezen dat ijzerpoeder als brandstof werkt. Bij Bavaria in Lieshout en bij de bio centrale in Helmond draait de start-up Rift van de Technische Universiteit Eindhoven een proef met energie uit dit metaal. Het metaal wordt omgezet in roestig poeder. Zodra dit roestige poeder met groene energie uit zon en wind wordt gegenereerd, ontstaat er een brandbaar ijzerpoeder dat een energiedrager is zonder CO2-uitstoot.
Zero Emission Lab
Er is € 900.000,- subsidie gegeven aan het onderzoeksgroep van Giulia Finotello en Ivo Roghair. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig om uit te zoeken of ijzerpoeder het nieuwe goud is in de energietransitie. Giulia Finotello en Ivo Roghair zijn beiden assistent-professors aan de Technische Universiteit Eindhoven. In het Zero Emission Lab van de Eindhovense universiteit vindt dit onderzoek plaats en staan er al verschillende proefopstellingen van machines. Het gaat om speciale ovens waarin een laag roestig poeder op een bepaalde temperatuur wordt gebracht om er vervolgens waterstofgas doorheen te sturen. Tot slot wordt er gemeten hoe goed het roestig poeder weer brandbaar ijzerpoeder wordt.
Grootschalig gebruik van ijzerpoeder
Door middel van testen willen zij de ideale temperatuur vaststellen waarbij het poeder met waterstof kan worden opgewaardeerd. Ook wordt er bestudeerd hoe en in welke vorm het waterstofgas het beste door het poeder kan wervelen. Daarnaast worden er resultaten van proefprojecten van Rift gebruikt om computermodellen te maken voor grootschalig gebruik van ijzerpoeder.
Toekomstbeeld
In de toekomst kan zo’n soort systeem helpen om op grote schaal zonne-energie op te waarderen met het roestige poeder. Het ijzerpoeder kan per schip in Europa getransporteerd worden om gebruikt te worden in energiecentrales en de industrie. Via datzelfde schip kan dan het roestige poeder terug naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten waar dit roestige poeder opnieuw ijzerpoeder van wordt gemaakt. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het systeem prima kan werken en dat er met de afstemming van de procedures zo weinig mogelijk energie verloren kan gaan.
Bron: Technische Universiteit Eindhoven, TNO
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.