Gevaren van standaard stopcontact
Het plaatsen van zonnepanelen op eigen balkon brengt risico's met zich mee. Een stopcontact is oorspronkelijk niet ontworpen om elektriciteit terug te leveren, stelt elektrotechnisch ingenieur Henry Lootens. Bij plug-in zonnepanelen kan er stroom komen te staan op de pinnen van de stekker, wat gevaarlijk is. Bovendien kan het systeem overbelast raken als bijvoorbeeld een thuisbatterij op dezelfde stroomgroep wordt aangesloten als zware apparaten zoals friteuses. Hoewel de stop niet altijd uitslaat, kan er alsnog overbelasting optreden, wat kan leiden tot oververhitting van de elektriciteitskabels.
Oude elektriciteitssystemen lopen extra risico
In oudere huizen met traditionele stoppenkasten of in huizen waar de bedrading door geïsoleerde muren loopt, is het risico op brand groter, benadrukt Joost de Koning van Schneider Electric. Hij adviseert om geen stroom terug te leveren op een stroomgroep die al in gebruik is, omdat de kans op overbelasting toeneemt. Fabrikanten van stekkerzonnepanelen wijzen hier echter niet altijd voldoende op, aldus het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).
Verschillende richtlijnen en risico’s
De Nederlandse fabrikant Supersola stelt dat klanten maximaal drie zonnepanelen kunnen aansluiten op een groep waar al andere apparaten op zijn aangesloten. Ook zouden de zonnepanelen volgens Supersola op een verlengsnoer kunnen worden aangesloten, hoewel dat volgens het NEN niet is toegestaan. Matthijs Buijs, operationeel directeur van Supersola, verwijst naar intern onderzoek dat zou aantonen dat deze aansluiting veilig is. Het bedrijf wil dit onderzoek echter niet openbaar maken. Buijs benadrukt dat zonnepanelen met stekkers veilig moeten worden aangesloten, maar beschouwt overbelasting als een "hoogst theoretische situatie". Hij voegt daaraan toe: "Als we om ons heen kijken, zien we letterlijk miljoenen kleine zonne-installaties die zonder problemen werken."
Duitsland stimuleert veilige installatie
In Duitsland wordt de installatie van stekkerzonnepanelen actief gestimuleerd, maar er gelden strengere veiligheidsvoorschriften. Zonnepanelen mogen daar maximaal 800 watt terugleveren en vereisen een speciaal stopcontact dat door een installateur wordt aangelegd. In Nederland ontbreken dergelijke strikte richtlijnen, waardoor het risico op onveilige situaties groter is. Er zijn overigens wel richtlijnen en veiligheidsvoorschriften waaraan de installatie van zonnepanelen moet voldoen.
Toezicht op veiligheid ontbreekt in Nederland
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet vooralsnog niet toe op de veilige installatie van zonnepanelen met stekkers, ondanks verzoeken van experts. Ze houdt enkel toezicht op de producten en niet op de installatie. Hierdoor blijven de potentiële gevaren van plug-inzonnepanelen en thuisbatterijen grotendeels ongereguleerd.
Bron: NEN, Schneider Electric, Supersola, NVWA
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.