Grootste zonthermiepark in Nederland

Het zonthermiepark bestaat straks uit 24.000 zonnecollectoren die 37,44 MW aan energie leveren. Hiermee is het zonthermiepark, dat op het voormalig baggerdepot in Dokwerd komt, gelijk het op 3 na grootste zonthermiepark ter wereld. Het park neemt 12 hectare ruimte in beslag van het de beschikbare 22 hectare. Het overige gebied wordt ongerept gelaten, waardoor de natuur alle kans krijgt. Warmtenetbeheerder Warmtestad levert met het nieuwe zonthermiepark straks 40% van de warmtevraag van de 12.500 aangesloten woningen en bedrijven in Noord-West Groningen.

Werking van zonthermie

Een zonnecollector werkt anders dan een zonnepaneel en wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt water. Door de zonnecollectoren wordt een speciale vloeistof gepompt die door zonlicht wordt verwarmd. Een innovatieve vacuümtechniek in de collectoren van het Italiaanse bedrijf TVP Solar verwarmt het water tot 90 graden Celsius. Vervolgens wordt het verwarmde water via ondergrondse leidingen afgevoerd naar het warmtenet van Warmtestad. In de winter en op bewolkte dagen biedt de vacuümtechniek ook een oplossing, omdat deze technologie een hogere opbrengst heeft dan reguliere collectoren. Bovendien slaat een buffervat van 20 meter hoog maar liefst 6000 m3 verwarmd water op die de woningen in de koude periode van warmte voorziet.

Co2-neutraal en aardgasvrij Groningen

Zonthermie is een lokale, duurzame, veilige en innovatieve oplossing voor de Groningse warmtevoorziening. Het is een belangrijk project voor een Co2-neutraal en aardgasvrij Groningen. Zoals bekend sluiten de Groningse aardgasputten en moet Nederland op zoek naar alternatieve manieren om haar gebouwen te verwarmen. Zonthermie wordt in Nederland nog maar zelden toegepast, maar Novar (voormalig Solarfields) hoopt dat deze eerste stap katalyserend werkt. Het zonthermiepark levert eind 2023 haar eerste warmte aan het warmtenet en opent officieel begin 2024.

Meer over zonne-energie

Zonthermie

Bron: Warmtestad, Novar, TVP Solar

[was-this-helpful theme=5]

Eén reactie op “Zonthermiepark Groningen in top 5 van de wereld”

  1. Jan Glazema

    Ontzettend goed idee, een zonnecollector oogst 450 KWh/m2/jaar, een zonnepaneel 150 KWh/m2/jaar.
    Klein puntje kritiek; MW is het aantal Joules per seconde, MWh is de totale hoeveelheid Joules, oftewel de hoeveelheid energie.

Geef een reactie