Veranderende politieke landschap na verkiezingen
De situatie is sinds de stemming in de Tweede Kamer in februari 2023 veranderd, mede door twee verkiezingsrondes. De Provinciale Statenverkiezingen resulteerden in een nieuwe Eerste Kamer met een significante BBB-fractie, en de recente Tweede Kamerverkiezingen hebben het politieke landschap opnieuw gevormd. Momenteel hebben de partijen die destijds vóór de afbouw van de salderingsregeling stemden 30 zetels, terwijl er 38 nodig zijn voor een meerderheid. Om zijn voorstel aangenomen te krijgen moet minister Jetten de BBB-fractie, de GroenLinks-PVDA-fractie of beide overtuigen, aangezien zij eerder tegenstemden in de Tweede Kamer.
Betoog van Jetten over de kosten en het belastingverlies
In een uitgebreid schriftelijk overleg van 27 pagina's heeft Jetten zijn motivering voor de afschaffing van salderen uiteengezet. Hij betoogt dat het behoud van salderen de energietransitie duurder maakt, omdat zowel de overheid als energieleveranciers de kosten ervan moeten dragen, wat indirect doorberekend wordt aan consumenten zonder zonnepanelen. Jetten citeert onderzoek van de ACM waaruit blijkt dat dit gemiddeld enkele tientallen euro's per maand per huishouden kost. Bovendien wijst hij op het negatieve effect op de schatkist, waarbij het behoud van salderen zou leiden tot een belastingverlies van ruim € 2,8 miljard tegen 2031.
Zorgen over huursector en leverancierspraktijken
GroenLinks-PVDA uit bezorgdheid over de huursector en vreest negatieve gevolgen bij het verdwijnen van de salderingsregeling. Jetten verwijst echter naar onderzoek dat aantoont dat de afbouw van salderen geen nadelige invloed heeft op het rendement van zonnepanelen in de huursector. Hij benadrukt ook een reservering van €100 miljoen uit het Klimaatfonds om zon-op-dak in de huursector te bevorderen.
De CDA-senaatsfractie maakt zich zorgen over leveranciers die vaste kosten doorberekenen aan klanten met zonnepanelen, zoals Vandebron. Jetten betreurt deze praktijken en vertrouwt erop dat de ACM toezicht houdt op de redelijkheid van kosten, zelfs zonder salderingsregeling.
Vertrouwen van Jetten in financiële aantrekkelijkheid
Jetten herhaalt voortdurend zijn vertrouwen dat investeren in zonnepanelen zonder salderen financieel aantrekkelijk blijft. Hij benadrukt de introductie van een terugleververgoeding, vastgesteld op minimaal 80% van het leveringstarief tot 2027, met toezicht van de ACM. Ondanks bezorgdheid over leverancierspraktijken zoals terugleverkosten, gelooft Jetten dat de afbouw van de salderingsregeling deze kosten zal verminderen.
Verdere stappen na schriftelijke vragenronde
Nu de Eerste Kamer antwoord heeft gegeven op de schriftelijke vragen, kunnen de fracties beslissen of er behoefte is aan aanvullende vragen of dat ze overgaan tot (plenaire) behandeling van het wetsvoorstel. De plenaire behandeling van het wetsvoorstel vindt in februari 2024 plaats.
Bron: Kamerbrief Jetten
[was-this-helpful theme=5]
Minze
Je hebt ook nog vaste kosten voor de aansluiting en als ze het nog verder onaantrekkelijk maken dan zie ik al mensen helemaal standalone worden en zich volledig laten afsluiten. Dan ben je die vaste aansluitkosten kwijt, In de zomer zou ik me wel redden met een redelijke accu en in de winter moet je dan een oplossing bedenken, bijvoorbeeld een elektrische auto die terug levert aan je huis en je huisaccu oplaadt.
In de wintermaanden gebruik ik 380 m3 gas in mijn VR ketel, is 380 x 8.8 = 3344 kWh en met een gemiddelde C.O.P. van 3 voor een warmtepomp wordt dat c.a. 1100 kWh aan extra elektriciteit om te stoken. Over 90 dagen verdeelt is dit gemiddeld 12 kWh per dag.
Heb je zomers toch te veel energie van de zon, dan moet dat de auto in.
Moet te doen zijn met een thuis accu van 20 tot 30 kWh.
De auto gaat in de winter aan de laadpaal op je werk en vult bij thuiskomst de tekorten in je huis aan.
Minze
Die Jetten maakt zich druk om 2,8 miljard? Laten ze zich een druk maken over problemen die ze zelfs veroorzaken, zoals de uitkeringsfraude affaire die tot nu al 7 miljard gekost heeft.
En als ze die aardgas schade in Groningen zonder onderzoek buro’s en tientallen jaren kamer discussies meteen hadden uitbetaald, dan hadden ze veelvouden van die 2.8 miljard bespaard.
Daarbij vraag ik me af hoe het met de energie belastings teruggave gaat die je betaald als je verbruikt.
Krijg je die dan wel terug als je weer teruglevert tot wat je verbruikt hebt?
Harrie
De overheid durft geen keuze te maken. Maar geen paniek de energiebedrijven gaan het voor de overheid doen. Mensen met zonnepanelen krijgen bij diverse aanbieders geen bonussen meer. Of ze moeten per maand een toeslag betalen en er komen steeds meer dynamische contracten en zijn er gewoon momenten dat de stroom niets waard is bijvoorbeeld een zonnige winderige zondag.
Ergens is het wel goed dat mensen dan worden gestimuleerd zelf een oplossing te vinden op momenten dat er teveel stroom is. In de zomer leveren en winter lekker salderen is niet zelf energie voorzienend.
Maar mensen zijn eerst lekker gemaakt en moeten in de toekomst op de blaren zitten.
Vooral mensen met een warmtepomp en panelen want in de winter als pomp flink draait leveren panelen relatief weinig energie.
Wij hebben 12 panelen en een elektrische auto op een zondag als stroom niets waard is zorgen wij dat de auto aan de lader staat en alle huishoudelijke apparaten draaien. Door beetje slim met je verbruik om te gaan kunnen we de kosten met een dynamisch contract laag houden en dan ben je ook groen bezig.
René Vermeulen
Het bezit of aankoop van zonnepanelen wordt weldegelijk onaantrekkelijk gemaakt. Met het beste zonnesysteem kom je niet verder dan dat ca 1/3 van je eigen verbruik direct uit zonnepanelen wordt gevoed, hoe groot je systeem ook is. Dit is de enige zekerheid die je hebt. De overige 2/3 van je verbruik zal je moeten inkopen. Indien je systeem evenveel bruto opwekt als je verbruikt, zul je 2/3 van je opwekking terugleveren waarvoor je een nihile vergoeding krijgt of zelfs een boete riskeert. Je terugverdien tijd wordt daarmee ca 2-3 langer tov salderen. Batterijen kunnen de dekking van je systeem drastisch verbeteren maar zijn bijna even duur als het zonnesysteem zelf. Dit zal ook niet snel veranderen omdat de vraag naar batterijen zeer groot is.