Terugverdientijd zonnepanelen

Rob Jetten belooft in zijn wetsvoorstel dat de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar blijft. Hierbij gaat hij uit van een vergoeding voor de teruglevering die minimaal 80% van de kale kWh-prijs is. Vrijwel alle Kamerleden twijfelen aan deze garantie, omdat die volgens hen veel te optimistisch is. Daarbij wordt in het wetsvoorstel geen rekening gehouden met de extra kosten die energieleveranciers nu al doorberekenen. De toezichthouder ACM heeft nu geen middelen om energieleveranciers hierin te beperken.

Huurwoningen met zonnepanelen

Een andere zorg die leeft bij de meerderheid in de Eerste Kamer is die van huurders met zonnepanelen. Deze groep wordt direct benadeeld als de salderingsregeling verdwijnt. Verhuurders voerden namelijk een verhoging van de servicekosten door (gemiddeld € 20,- per maand) op basis van de bestaande salderingsregeling. Een tussentijdse verandering van de spelregels zorgt ervoor dat sommige huurders er zelfs bij inschieten. Tijdens het debat werden hierover verschillende moties ingediend.

Problemen elektriciteitsnet

De Eerste Kamer erkent wel de huidige problemen in het elektriciteitsnet, die mede zijn veroorzaakt door de enorme groei van het aantal zonnepanelen. Hierdoor loopt het stroomnet vol (netcongestie) en ontstaat er steeds minder ruimte voor nieuwe zonnepanelen. Netbeheerders kondigden eerder al aan dat het elektriciteitsnet de komende 10 jaar flink wordt uitgebreid, maar dat biedt voor de korte termijn nog geen oplossing. De leveringszekerheid is overigens helemaal niet in gevaar, zoals Forum voor Democratie ten onrechte beweert.

Subsidie thuisbatterij

Ook moet het eigen verbruik van zonne-energie worden gestimuleerd bij huishoudens. Dit kan door bijvoorbeeld een subsidie op de thuisbatterij te geven of door een prijsprikkel vanuit de energieleveranciers. Jetten beloofde dat hiervoor een klimaatfonds van 100 miljoen beschikbaar komt, mits zijn wetsvoorstel wordt aangenomen. Dit bedrag moet ook verhuurders ondersteunen in het verduurzamen van hun woningen door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren.

Besluit salderingsregeling

Volgens de Klimaatminister zorgt het behouden van de salderingsregeling voor nog meer netcongestie en een oplopende kostenpost van € 2,8 miljard tot 2031. Bovendien nemen energieleveranciers dan zelf maatregelen met hogere tarieven en vastrecht om de kosten te drukken. Jetten beloofde een evaluatiemoment in 2025 en 2028 om te controleren of zijn berekeningen nog wel kloppen. Daarnaast wil Jetten een aparte, nieuwe regeling voor huurwoningen met zonnepanelen.

Op 13 februari stemt de Eerste Kamer definitief over het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. De verwachting is dat het wetsvoorstel geen steun bij de meerderheid krijgt.

Lees meer over de salderingsregeling

Bron: Eerste Kamer

[was-this-helpful theme=5]

[helpful]

17 reacties op “Eerste Kamer wil salderingsregeling behouden”

  1. Jan Lammertsen

    Lijkt me allemaal niet zo moeilijk.
    Ten eerste: Dubbel tarief meting veranderen. Dal tarief naar de middag uren verhuizen.Lijkt me niet moeilijk met een slimme meter. En wat meer verschil in dal tarief en hoog tarief. Niet paneelbezitters kunnen daar gebruik van maken, paneelbezitters worden sowieso wel gemotiveerd om s’middags grote gebruikers aan te zetten, anders valt de omvormer uit.
    Verder zijn we in het verleden van 220V naar 230V gegaan. Gewoon weer terugdraaien naar 220V en niet zeuren over 10% te hoge spanning in de woningen. Kan gewoon max 253V blijven. Gaat nu ook goed.
    Heb je direct al meer ruimte op het net. Lijkt me ook niet moeilijk te realiseren.
    Dan nog het fenomeen Salderen. Ik hoor af en toe over particulieren die voor 20000 of meer WP op hun dak/terrein hebben liggen. Dat gaan ze aan zijn nooit niet gebruiken. Ga gewoon voor het gebruik van een warmtepomp salderen. En/of maximaal tot 3000Kwh. 20000 Kwh is in mijn ogen totaal van de zotte.
    Op deze manier is er volgens mij ook wel wat ruimte op het net te creëren. En ja, zonneweides lijken me in meerdere opzichten niet handig. Maar laat de gewone klootjes burger gewoon zij investering terug verdienen

  2. Tanya Weidema

    Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Ernst Alma, voor ons is het op jaarbasis verrekenen van de geleverde vs. gebruikte stroom helemaal prima. Wat we over produceren hoeven we niet vergoed te hebben. Als daarmee het salderen kan blijven bestaan, en er door leveranciers ook geen extra kosten berekend worden voor klanten met zonnepanelen, dan is het een mooie win-win.

  3. TMH M

    Het idee om met alle particuliere zonnepaneelbezitters ze op afspraak allemaal tegelijk uit te zetten en vervolgens weer tegelijk aan speelde al eens door mijn hoofd. Dit is enige manier van “staken” die we hebben.

  4. St R

    Zonder salderen zullen minder mensen geneigd zijn een warmtepomp aan te schaffen, terwijl dit wel gewenst is voor de energietransitie. Hoezo investeer ik in zonnepanelen, moet ik betalen aan de maatschappij als de zon schijnt en kan mijn buurman die stroom vervolgens gratis of zelfs met geld toe krijgen!?
    Inmiddels heb ik een update van de omvormer waarmee je in kan stellen dat deze automatisch pauzeert hij overproductie. Als alle zonnepaneelhouders dit inschakelen, gaat het flexibele contract voor niet paneelbezitters vies tegenvallen…….

  5. Martino Spee

    2 dingen: Thuisaccu en warmtepomp!
    De thuisaccu gaat sowieso niet werken. Veel te duur, rendement veel te laag én stel je eens voor dat elk huis zo’n ding heeft …….. Al eens aan veiligheid gedacht!?
    Wat als er brand is? Hij kan niet zomaar opgepakt worden om in een bak ondergedompeld te worden.
    En dan de warmtepomp. Die kan ook niet meer zonder salderen. TVT is dan (vele malen) hoger dan de levensduur.

    Wat een wanbeleid!

    Kortom: De energietransitie is niet zo belangrijk voor Jetten, het begrotingstekort daarentegen wel. Dan weet je precies waar de prioriteiten liggen van deze “klimaatminister”. Precies! Niet bij het klimaat.

  6. Sander Wolvers

    Misschien de grote energiemaatschappijen verbieden zulke grote zonneparken neer te knallen dan heb je al minder druk op het energienet want daardoor zijn de consumenten nu de dupe

  7. Arjan Damsteeg

    Door de mogelijkheid tot salderen werd het voor ons financieel mogelijk de woning door aanschaf van een warmtepomp installatie van gas los te maken. Daarnaast rijden we ook elektrisch. Met inmiddels 25 zonnepanelen wekken we ongeveer de helft van de benodigde stroom op. We proberen onze apparaten zoveel mogelijk aan te zetten als de zon de zon schijnt. Onze CO2 uitstoot is met bijna 9 ton per jaar verminderd. Een woning van gas los maken zonder salderen is financieel nauwelijks aantrekkelijk meer. Of ik mijn vrienden durf te adviseren hun woning van gas lis te maken staat of valt met salderen.

  8. ferdinand de jong

    Als je weinig energie opvangt (3 panelen) ,duurt het zeker 10 – 20 jaar of alvorens je gratis stroom ontvangt.

  9. Laurens D

    Waarom niet terugbetaling energiebelasting houden ( tot max je eigen gebruik) en dan terugbetaling voor zonnestroom op basis van huidige energietarief… Beste van beide wereld en leverancier hoeft niet in te springen voor de garanties die ze geven

  10. Marius Toonen

    Geef als Nederlandse staat ieder burger een garantieprijs zoals van de zonnepanelenweiden. Iedereen blij. Maar stel dat iedereen zoveel geld verdient aan zonnepanelen, geef dan iedereen zonder zonnepanelen een geldlening voor zonnepanelen, kan elke huiseigenaar en huurder veel geld verdienen, als ik de meningen op site moet geloven dat er mega verdient wordt.

  11. Hans

    Als de regering salderingsregeling wil afschaffen komt dat goed uit voor energie maatschappijen. Of je moet de zonnepanelen afkoppelen of uit zetten. Want anders komt de energie die je opwekt gratis bij de energie maatschappijen. En dan is dan toch ook het stroomnet overbelast als de salderingsregeling
    word afgeschaft Of zie ik dat verkeerd. Als de bezitters van zonnepanelen ze zouden uitzetten en ze toevallig bij toeval tegelijk weer aan zouden zetten er een groot probleem zou ontstaan bij de verdeel stations.

  12. Ernst Alma

    Hoef geen geld maar wel de stroom die ik opwek verrekenen met mijn jaar gebruik wat dan meer is opgewekt dan ik heb gebruikt is voor de energie leverancier dat is pas eerlijk

  13. Jan Van Den Brink

    Als niet zonnepanelen bezitter adviseer ik om een dynamische stroomafname te nemen. En dan wel sturen op energie want tussen 6 en 9 is smorgens en savonds de stroom nog dubbel zo duurPrijzen zijn zeer laag tegenover de vaste contracten.

  14. André van Rossum

    Minister Jetten geeft geen garanties over zijn toekomstige verwachtingen maar geeft wel toe aan de lobby. De kosten voor de staat vallen wel mee op een jaarbegroting van 400 mljd. Verder is niet alleen de tvt van zonnepanelen maar ook van warmtepompen in het geding. De consument met zonnepanelen kan niet anders dan terugleveren, want op een zonnige dag verbruikt hij in totaal een fractie van de zonnestroom. Daar verandert een thuisaccu niets aan.

  15. Leo van Lo

    Bijj overcapaciciteit als de zon schijnt of veel wind is mensen aansporen om dan de energie slurpende machines aan te zetten indien mogelijk . De overheid moet een spotje maken daarover. Stroom wat goedkoper te maken bij te veel capaciteit.

  16. Willem Post

    Ik snap nog steeds niet waarom huurders dat niet kunnen betalen eigenaren van koopwoningen betalen vaak nog meer per maand aan hypotheek en die doen het toch ook maar van hun opgespaarde centen

  17. Selena Bos

    Zorg dan dan er volledige subsidie komt voor wooncoorperaties om thuisbatterijen te plaatsen bij de huurders. Huurders in sociale huur sector zoals ik hebben geen geld dit zelf te bekostigen, het zou ook raar zijn om te moeten doen gezien het huis niet ons eigendom is.

    Het is al jaren bekend dat het stroomnet overbelast raakt, ze hadden het kunnen weten dat de vele zonnepanelen het zouden verergeren. Eerst allemaal bijna iedereen dwingen ze te nemen en nu straffen er voor….omgekeerde wereld. Gewoon 1 van de vele missers van onze regering en energieleveranciers.

Geef een reactie