Zonne-energie

Zonne-energie is gratis, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt is duurzame energie opwekken met de zon in ons land een uitstekend idee. Zelf zonne-energie opwekken doe je met zonnepanelen of een zonneboiler en op grote schaal doen we dat met grote zonneparken. De zon is een onuitputtelijke energiebron, waarbij geen Co2 vrijkomt. In dit artikel leggen we meer uit over wat zonne-energie is en wat de huidige stand van zaken is rondom deze duurzame energiebron.

Hoe gebruik je zonne-energie?

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen

De meeste mensen gebruiken zonne-energie voor het duurzaam opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn immers eenvoudig te installeren, goedkoop in aanschaf en de terugverdientijd is relatief kort. Daarnaast zijn de meeste daken in Nederland uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het niet benutten van je dak met zonnepanelen is bijna diefstal van je eigen portomonnee.

Wat kun je met zonnepanelen?

Zonnepanelen

Warmte opwekken met zonneboilers

Met energie uit de zon kun je niet alleen elektriciteit maken, maar ook warmte produceren. Dit doe je met een zonneboiler (zonnecollector) die leidingwater verwarmt voor warm water of zelfs je woning (gedeeltelijk) verwarmt. Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, maar is meestal wat groter en dikker door het buizenstelsel dat erin zit. Met een zonneboiler wek je dus geen elektriciteit op, maar warmte.

Wat zijn zonneboilers?

Zonneboilers

Zonthermie

Als we zonnecollectoren op grote schaal toepassen spreken we over zonthermie of zonnewarmte. In Nederland wordt zonthermie nog nauwelijks toegepast, omdat er veel zonnecollectoren nodig zijn voor het verwarmen van hele straten en wijken. Een zonthermiepark neemt ook meer ruimte in dan een park met zonnepanelen. In het Groningse Dokwerd wordt op dit moment het grootste zonthermiepark van Nederland gebouwd. Het park is zo groot dat het gelijk in de top 5 van grootste zonthermieparken ter wereld staat. Het park is goed voor een energieproductie van 37,5 MW.

Wat is zonnewarmte?

Zonthermie zonnewarmte

Cijfers & onderzoek zonne-energie

Zonuren in Nederland

Installateurs van zonnepanelen hielden 15 jaar geleden nog rekening met 850 volle zonuren om je opbrengst te berekenen, maar inmiddels is het gemiddelde aantal volle en gewone zonuren al opgelopen tot respectievelijk 1.100 en 1.900. Het jaar 2022 was een extreem goed jaar voor zonnepanelen met 1.195 volle zonuren en 2.209 gewone zonuren. Halverwege vorig jaar leek het erop dat dit zou worden overtroffen, maar sinds de maand juni was er nog amper zon te bekennen. Het jaar 2023 sluiten we dan ook af met slechts 1.096 volle zonuren en 1.842 gewone zonuren.

Zonuren in Nederland

Zonne-energie in Nederland

Dat energie opwekken met de zon in ons land populair is staat buiten kijf. De laatste jaren groeide het zonvermogen fors en sinds 2020 kom er jaarlijks zo’n 4 GW (zo’n 10 miljoen zonnepanelen) bij. Het totale zonvermogen lag eind 2022 op 19,1 GW. Het is dus logisch dat ook de energieproductie hard stijgt. In 2022 werd er maar liefst 16,8 TWh (16 miljard kWh) aan elektriciteit opgewekt uit de zon. Dat is genoeg om 5 miljoen huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse stroombehoefte.

zonne-energie Nederland
Duurzame energie productie Nederland per bron 2022

Zonne-energie wereldwijd

In 2021 werd er 138 GW aan zonvermogen bijgeplaatst, waardoor het totale geïnstalleerd zonvermogen eind 2021 uitkwam op 848 GW. Wereldwijd werd er totaal zo’n 1.021 TWh aan zonnestroom geproduceerd. In 2021 had Nederland dus een aandeel van 1,6% in de totale zonnestroomproductie wereldwijd.

Zonne-energie wereldwijd

Zonne-energie in beeld

Wist je dit over zonne-energie?

De stad Yuma (VS) heeft de meeste zonuren: 4.015 zonuren per jaar!

In Nederland liggen op dit moment zo’n 55 miljoen zonnepanelen

14% van onze elektriciteit komt uit zonne-energie

Het enige zonthermiepark in Nederland staat in de top 3 ter wereld

In 2050 bestaat de energie wereldwijd voor 56% uit zonne-energie

Veelgestelde vragen over zonne-energie

Kan ik zelf ook zonne-energie opwekken?

Ja, je kunt de energie van de zon gebruiken voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen of voor warm water en het verwarmen van je woning met zonneboilers.

Wat doen zonnepanelen?

Wat doen zonneboilers?

Kan zonne-energie ook opraken?

Nee, de zon is een onuitputtelijke, hernieuwbare energiebron voor elektriciteit en warmte en raakt dus nooit op.

Meer feiten & cijfers

Is zonne-energie wel schone energie?

Jazeker, zonne-energie is de schoonste vorm van energie die we kennen. Bij het omzetten naar elektriciteit of warmte komt namelijk geen CO2 vrij.

Meer feiten & cijfers

Hoeveel uren schijnt de zon in Nederland

In Nederland schijnt gemiddeld elk jaar 2.000 uren de zon. Dit zijn gewone zonuren, waarbij de zon af en toe schijnt. Als we rekenen met volle zonuren komen we gemiddeld op 1.100 zonuren per jaar uit. De meeste zonuren vind je in Yuma, Amerika, waar maar liefst 4.015 uren per jaar de zon schijnt.

Meer feiten & cijfers

Hoeveel zonne-energie wekt Nederland op?

In 2022 wekte we met z’n allen zo’n 16,8 TWh aan zonneststroom op, welke goed is voor de jaarlijkse stroombehoefte van zo’n 5 miljoen huishoudens. Wereldwijd werd in 2022 zo’n 1.021 TWh aan zonnestroom opgewekt.

Meer feiten & cijfers

Welk land wekt de meeste zonne-energie op?

China is al jaren de onbetwiste leider op het gebied van zonne-energie. Jaarlijks wekt China zo’n 325 TWh aan zonnestroom op, wat maar liefst 33% van de totale zonnestroomproductie ter wereld is.

Meer feiten & cijfers

[was-this-helpful theme=5]