Maximale netspanning verhogen naar 264,5 Volt
Wanneer de netspanning te hoog oploopt op het laagspanningsnet en boven de 253 Volt uitkomt, schakelen omvormers automatisch uit. Dit is niet alleen ontzettend vervelend voor zonnepaneeleigenaren, die hierdoor minder energie terugleveren en dus geld mislopen. Het is ook nadelig voor de netbeheerders betreffend de tekorten en overschotten aan stroom op het netwerk. ACM wil om deze reden de maximaal toelaatbare netspanning verhogen naar 264,5 Volt. Als gevolg van deze actie kan de veiligheidsinstelling in de omvormer, die vasthangt aan de landcode ook gewijzigd worden naar de nieuwe norm. In veel gevallen kan deze aanpassing automatisch (op afstand) uitgevoerd worden door de installateur.
Minder hinder door verhoging van maximale netspanning
Als gevolg van het ACM-voorstel vallen omvormers minder snel uit en blijven zonnepanelen in de zomer langer elektriciteit produceren. Hierdoor neemt het aantal spanningswisselingen en hinder voor de netbeheerder en haar klanten af. Op dit moment schakelt een omvormer af als het elektriciteitsnet een spanning bereikt van 110% van het normale spanningsniveau van 230 Volt. Een spanningspiek boven de 253 Volt zorgt er dus in de toekomst niet meer voor dat de zonnepanelen geen stroom meer produceren. De nieuwe maximale toelaatbare netspanning van 264,5 Volt geldt overigens voor een beperkte tijd van 10 minuten.
Nederland heeft een strenger beleid dan andere EU landen
Netbeheer Nederland stelt vast dat de eisen voor het overspanningsbeleid in Nederland veel strenger zijn dan in andere Europese landen. Eenzelfde codewijziging is bijvoorbeeld al doorgevoerd in België. Andere Europese landen hebben al jaren een hogere veiligheidsmarge als het gaat om het verplicht afschakelen van omvormers. Nold Jaeger van brancheorganisatie Holland Solar vindt het overnemen van de EU-norm een mooie tussenstap, maar ziet ook graag dat dat netbeheerders nog een stapje verder gaan.
Omvormer instellen als dimmer
Het elektriciteitsnet verzwaren is de structurele oplossing voor de enorme toename van zonnepanelen, maar dat proces duurt zeker nog tientallen jaren. Holland Solar stelt andere omvormerinstellingen voor, zodat de omvormer als een dimmer werkt en in stapjes terugregelt. Wanneer de netspanning oploopt, dimt de omvormer de elektriciteitslevering. Dit terugregelen moet op buurtniveau worden ingeregeld om ook effect te hebben op de netspanning in het elektriciteitsnet. Deze dynamische aanpak zit echter niet in het voorstel van de ACM. Tjitte Mastenbroek van ACM geeft aan dat zo’n dynamisch systeem een mogelijke optie is, maar dat het ook een zeer complex systeem is, omdat niet alle omvormers van zonnepanelen deze functionaliteit hebben. Ook moet in dat geval het spanningsniveau van transformatorstations automatisch ingeregeld kunnen worden en dat is nog niet altijd mogelijk.
Bron: ACM, Netbeheer Nederland
Harrie Bours
Zoals ik al zojuist aangetoond heb kunnen oudere apparaten voor 220V netspanning niets met die 253V, bovendien als je de netspanning ook verhoogd tot 253V zal in het gunstigste geval om dezelfde hoeveelheid energie te verkrijgen de stroom afnemen, met als gevolg dat de spanning weer verhoogd moet worden. Het lijkt wel politiek, technische dommerikken komen met een maatregel die gewoon niet kan werken en de gebruiker op kosten jaagt.
Harrie Bours
Ja zeg, ik heb TL armaturen met een smoorspoel, deze nemen bij 220V en een TLD van 36W een vermogen op van 44W, bij 240V is dit 55W en bij 260V 65W. Het voorschakelapparaat wordt gloeiend heet al bij 240V, verder heb ik een wasmachine met een inductiemotor voor 220V en ook nog andere apparaten die gemaakt zijn voor 220V. Dus met die absurde spanningsverhogingen wordt ik dus verplicht om een zware regeltransformator te gebruiken die zelf een verlies van 25W heeft, zels als hij onbelast is. Bij 240V heb ik al een verlies van 25% dat ik wel moet betalen en alleen maar nadelig is, dat enkel en alleen maar om de zonnepaneeluitbaters te gerieven. Vroeger was het voorgeschreven dat de netspanning 220V slechts 2% mocht afwijken, nu varieert ze van 218V tot 241V, ik vind dit gewoon schandalig, extra betalen voor wat technisch gezien een slechte zaak is, of willen zoonepaneelgebruikers mij dat even vergoeden?
MarcvE
P.s. Nog een kleine toevoeging bij mijn vorige post. Aangezien het overgrote deel van 1 Kwh bestaat uit belasting en vaste lasten van onze leveranciers, zou het onze overheid en leveranciers sieren, tijdens de uren dat een Kwh bijna niets of “min” kost, ook deze kosten te verlagen. Hoe mooi zou deze win-win situatie kunnen zijn.
MarcvE
Ik ben benieuwd waar het ACM deze spanningsverhoging neer wil leggen.
Als dit variabel is, dus tijdens piekbelasting, lijkt mij dit een goede oplossing, omdat de spanningsverhoging verlaagd wordt door het afgenomen vermogen van de eindverbruikers.
Maar, als dit gebruikt wordt om huishoudens met zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen “dwars te zitten” om hun energie terug te leveren, zodat ze nog wat terug krijgen voor hun investering, kan iedereen begrijpen, dat ik hier zeer op tegen ben.
Grote bedrijven met industriële apparatuur en machines, zullen veel problemen ondervinden met deze spanningsverhoging, maar het is nog al makkelijk het probleem neer te leggen bij huishoudens waar voor een paar honderd euro, apparatuur vervangen moet worden omdat hun “oude” apparatuur niet met deze overspanning overweg kan. B.v. Een metaalbewerkingsbedrijf waar men met professionel, en toch oudere machines werkt, zal een vermogen moeten uitleggen om hun machines aan te passen naar een meer dan 10% spanningsverhoging.
Igor
@Ivan Cavanaugh, Het is niet zo dat de spanning wordt verhoogd. De maximale grens waaraan de omvormers moeten voldoen wordt verhoogd. Daardoor is er wel degelijk meer mogelijk.
René Vermeulen
Is helemaal geen slecht artikel of maatregelen, het voorstel komt van netbeheer zelf en die weten waar ze het over hebben. Een verhoging vd spanning betekent ook een verlaging van de stroom en een iets lagere belasting op kabels. Dit instellen gaat gewoon via een netprofiel (bestandje) wat land afhankelijk is en in Nederland kennelijk strikter is ingesteld dan in anderen landen in Europa. Deze omvormers worden voor de hele EU gemaakt en niet voor Nederland alleen.
Piet Jongkoen
Wat een nonsens actie. Laat ze maar zorgen dat het gebruikt gaat worden voor waterstof productie.
Frank van Son
Goed dat er beweging komt in aanpak van deze problematiek. De oplossing die Holland Solar aandraagt – de omvormerinstellingen zodanig veranderen dat deze zich als een dimmer gaat gedragen bij overspanning – klinkt beter en lijkt me een technisch mooiere oplossing zodat langzamer geregeld wordt.
P.J. van den Berg
lijkt mij een 1 april grap.
Ivan Cavanaugh
Ben het met Willem eens. Het is geen oplossing.
Door de maximum spanning te verhogen zullen de omvormers zich daar ook op gaan aanpassen. Immers als er 255 volt op de lijn staat zal de omvormer net iets hoger moeten gaan zitten om de stroom de juiste kant op te laten vloeien. Denk maar aan communiceren vaten met water, diegene met het meeste water stroomt richting die met minder water.
10% verhogen betekent dus alleen maar uitstellen van het onvermijdelijke. Het daarwerkelijke probleem is dat wij met z’n allen willen terugleveren op de hoogtij momenten. Dat kan simpelweg niet. De snelweg loopt ook vol als mij z’n allen naar Den Haag willen om het kabinet te laten vallen en staan wij met z’n allen stil en gebeurd er niets.
Oplossing ligt meer in het bewust maken van de zonnepaneel eigenaren wat het betekent om stroom te leveren aan het net. Taak aan de netbeheerders om dit te gaan oppakken. Het is immers hun infrastructuur, waar wij voor betalen en mogen gebruiken.
Een oplossingsrichting is bij uitval van het net de productie op te slaan in accu’s, welke op een later moment, bij lagere belasting op het net, terug geleverd kan worden. Daarnaast kan je met een accu ook nog voorzien in je stroomvraag tijdens de donkere uren van de dag. Let wel, de accu toevoeging aan de installatie is geen off-grid oplossing, maar kan er wel bij helpen. Het zal zeker je energierekening verlagen op lange termijn (lees volgende alinea).
Daarnaast bij de afbouwing van de salderingsregeling wordt terugleveren minder interessant en opslag in een accu voor later gebruik meer. Eigen energie opwekken en later gebruiken is economisch veel aantrekkelijker dan salderen (geen overheidsbelastingen, geen belasting op het elektriciteitsnet) en geen afrekeningen ten last van je dagelijkse energie budget (ongeacht de geruchten dat het tijdelijk is, geloof ik niets van).
Klaas Wijbrans
Prima oplossing. Typisch Nederland om Europese of zelfs internationale normen niet gehinderd door kennis van zaken zelf aan te scherpen waardoor er hier extra problemen ontstaan.
Elektrische apparaten in Europa kunnen overweg met deze hogere netspanning omdat ze anders niet in Europa mogen worden verkocht, Dat apparatuur die is aangeschaft sinds deze norm geldig is eerder stuk zal gaan is een mythe.
Waar bestaande omvormers remote te updaten zijn en nog worden onderhouden kunnen deze nog worden aangepast. Dat geldt voor twee van mijn drie omvormers. Alleen mij eerste omvormer van Mastervolt kan dit niet. Voor de meeste mensen is dit dus een prima oplossing.
Voor fabrinanten is dit ook een voordeel dat uiteindelijk tot lagere kosten voor hun klanten zal leiden. Hoe minder landspecifieke regeltjes, hoe lager de complexiteit vanet name de software in omvormers en dus de ontwikkelkosten.
Een positieve ontwikkeling dus. Nu nog afkomen van de rest van de gelegenheidswetgeving die Den Haag zelf boven op Europese en internationale normen en standaarden heeft gestapeld. En dan nog durven klagen over Europese regldruk daarbij.
willem schouwenaar
Aanvulling van 9 maart.
België kende in ieder geval in 2022 een forfaitaire vergoeding bij uitval van de zonnepanelen.
Als de netwerkbeheerders in Nederland dit ook zouden moeten betalen zouden ze wellicht wat sneller en creatiever zijn? Nu “denken ” ze vooral aan zichzelf.
willem schouwenaar
Slecht artikel en slechte maatregel, jammer dat zelf een leek als ik kan zien dat dit geen oplossing maar eerst een vergroting van het probleem oplevert. Ten eerste de netspanning wordt niet verhoogd maar de toegestane netspanning wordt verhoogd. Maar deze toegestane maximale netspanning van +10% (dus 253V) zit ingebakken in de bestaande omvormers!!! Alleen nieuwe omvormers of omvormers die geupdate kunnen worden zullen dus tot de hogere toegestane netspanning blijven terugleveren. Alle andere oude omvormers zullen dus nog vaker NIET kunnen terugleveren. Ongetwijfeld zullen bestaande installaties dus weer voor extra kosten opdraaien en overlast ondervinden. Weer een schijnoplossing van ACM en Netbeheer. Wat een onkunde of is het bewust?? ACM=Anti Consumenten Maatregelen. Netbeheer= Netwanbeheer (monopolistische ambtenaren), en de politiek: onwetende stumpers die uitsluitend de illusie van inzicht en macht hebben. Gek dat het slecht gaat met Nederland???