Salderen moet jaarlijks
Het jaarlijks uitvoeren van de salderingsregeling is belangrijk voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Het hoge elektriciteitsverbruik in de winterperiode kan alleen dan (volledig) worden weggestreept tegen de teruggeleverde energie uit de zomerperiode. In die periode wekken zonnepanelen namelijk zo’n 75% van hun totale jaarlijkse opbrengst op, terwijl het elektriciteitsverbruik dan juist laag is. Dit per maand of per kwartaal salderen zorgt ervoor dat veel teruglevering buiten het salderen valt. Consumenten krijgen voor dit gedeelte ongeveer 7 cent per kWh.
Salderingsregeling voor zonnepanelen
Met de hoge inkoopsprijzen voor energie lijken sommige energieleveranciers op zoek naar alternatieven om hun winstmarge veilig te stellen. Omdat in de Elektriciteitswet (art. 31c) helemaal niets staat over de frequentie van salderen, pasten een aantal energieleveranciers eenzijdig deze frequentie aan naar maandelijks of per kwartaal. Bij een normaal energiecontract is dit niet toegestaan en minister Rob Jetten steekt hier nu een stokje voor. Bij een dynamisch energiecontract is dit overigens wel toegestaan, maar dit spreek je van tevoren af.
Wijzigen Elektriciteitswet
CDA-er Henri Bontenbal stelde tijdens de zomerreces van het kabinet vragen over dit sjoemelen van enkele energieleveranciers. Minister Jetten beantwoordde deze kamervragen enkele dagen geleden en stelt vast dat, ondanks dat de Elektriciteitswet niets meldt over de frequentie van salderen, dit wel in het amendement van 2004 zo is benoemd. De minister van Klimaat & Energie gaat dit nu ook expliciet maken binnen het bestaande voorstel van de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor wordt ook de frequentie van het salderen vastgelegd in de Elektriciteitswet.
Bron: Rijksoverheid
Adeo
Bij Pure Energie kun je ook voor enkeltarief kiezen en heb je ook geen problemen met dal- en piektarief
J.S. Roerdink
@Dave Walschot, ja salderen op deze manier mag. Hebt u daar bezwaar tegen, dan kunt u overwegen voor enkeltarief te kiezen. Bij enkeltarief, wordt er ook volgens een tarief gesaldeerd.
J.S. Roerdink
Dynamische energiebedrijven zijn dus Easy Energie (valt onder Nieuwe Stroom) Frank Energie, Mijn Domeinenergie, ANWB-energie en zo zullen er nog wel wat zijn.
Op de site van Easy Energy geeft men aan, dat het voor mensen met zonnepanelen zeker het overwegen waard is, voor hen te kiezen. Verder staat er een uitgebreide uitleg bij, maar ik vind nergens of ze salderen op jaarbasis of maandbasis. Er staat wel bij, je ontvangt hetzelfde uurtarief terug, dan dat het kost per uur. Maar ik begrijp eruit dat dit de kWh’s zijn die buiten de saldering vallen. Toch erg onhandig, dat men er zo onduidelijk over is. Het zou mooi zijn, dat alle energiebedrijven dezelfde saldatie toepassen. Voor veel mensen is het allemaal niet meer te begrijpen, je mag er wel een studie van maken.
Dave Walschot
Salderen voor piek en dal tarief apart, mag dat wel?
In een telefoongesprek met mijn energielevencier Pure Energie verman ik dat zij bij het salderen onderscheid maken tussen piek en dal(energie). Dit komt er dus op neer dat opgewerkte energie in de piek tijd (grofweg overdag en in het weekend) enkel verrekend wordt met de afname in deze tijd. Ik zou willen stellen dat dit voor de gemiddelde EV thuislader zeer ongustig is omdat deze vaak ‘s avonds en ‘s nachts aan de lader hangt, een tijd waar de zonnenpanelen amper energie opwekken.
Natuurlijk kan ik dit vanuit het oogpunt van grid-stabilisatie goed voorstellen dat ze vraag en aabod zo goed mogelijk op elkaar willen afstellen. Ook haalde ik het niet uit hun voorwaarden of website. De grote vraag is dan ook; mogen energie leveranciers bij salderen rekening houden met piek en dal?
Arnold
Beste Harold Jeuring en Richard,
Een dynamisch contract is een energiecontract waarbij vooraf wordt afgesproken dat de energie maandelijks (of zelfs nog frequenter) wordt afgerekend. Een aantal energieleveranciers bieden dergelijke producten aan, zoals bijvoorbeeld NieuweStroom en Frank Energie.
Dit vermelden zij ook duidelijk op hun website en uiteraard in het energiecontract dat men aanbiedt. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het product dat je aanschaft bij een energieleverancier. Dit wordt niet vermeld in de kleine lettertjes, maar gewoon duidelijk in het contract.
Groetjes Arnold
Rits Dijkstra
Ton H en Wim Smit
Dat is tekort door de bocht.
De 7 cent is minder dan de leveringskosten maar de 80 cent is inclusief belastingen
Scholte Lubberink
Praktische, simpele en doeltreffende oplossing op korte termijn: Laat de slimme meter uitzetten door de netbeheerder. Netbeheerder moet aan verzoek daartoe voldoen. Betreffende energiebedrijfven kunnen kan dan niet meer per maand de meter uitlezen en de consument/kleinverbruiker moet voor de jaarnota de meterstanden weer handmatig op jaarbasis doorgeven.
Richard
Ah, laat maar. Bij een dynamisch contract is het wel mogelijk. Dat zal bij Frank wel het geval zijn.
Richard
Hoe zit dit bij maatschappijen als Frank Energie, waar ieder uur een ander tarief geldt voor elektriciteit?
Ik heb ieder uur een ander tarief en krijg dus ook per uur gesaldeerd (en heb hier ook specifiek voor gekozen). Lijkt me dan niet netjes om per jaar gesaldeerd te krijgen. En hoe zit dat dan met de gemiddelde prijs? Die is namelijk vaak een stuk hoger als de zon niet schijnt.
Bas van Loosdrecht
Ook bij mij is duidelijk dat Budget Energie zichzelf bevoordeeld te koste van haar klanten.
Door maandelijks i.p.v. jaarlijks te salderen proberen ze overproductie van mijn zonnepanelen in de zomer tegen een laag terug-levertarief en mijn oververbruik in de winter tegen het hoge ´normale´ verbruikstarief af te rekenen.
Het argument van budget energie zou zijn dat dit logisch is gezien mijn maandelijks opzegbaar contract met variabele tarieven. Terwijl ze wel gewoon een jaarafrekening opmaken en daar zelfs met terugwerkende kracht een ´Trouwe Klanten Voordeel´ in berekenen. Waarom daar dan ook niet gewoon in salderen? En in het geval dat ik gedurende het jaar mocht opzeggen, kunnen ze toch gewoon vanaf de laatste jaarrekening tot de opzegdatum salderen.
Oke Budget Energie, niet ten koste van de klanten het slimste jongetje uit de klas willen zijn. Gewoon de wet volgen.
Mijn eisen aan Budget Energie groeien :
– Saldering per maand voor mij
– Saldering per maand voor al haar klanten
– Vergoeding van gemaakte kosten
Indien nodig komen daarbij nog de te maken gerechtskosten en verdere juridische kosten.
Wim Smit
Helemaal met Ton Hendriks eens. Eerst met subsidie het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk maken en daarna de saldering invoeren. Als we € 0,07 terugkrijgen voor onze geleverde stroom en zij gaan die weer verkopen voor €0.80 is inderdaad diefstal van de bovenste plank. Dat de politiek hierover niet aan de bel trekt!
Boeven zijn het!
Harold Jeuring
quote: Bij een dynamisch contract is dit overigens wel toegestaan, maar dit spreek je van tevoren af.”
graag verhelderen, wat is “dynamisch contract” is dat gelijk aan een variabel contract?? als dat zo is dan dus nog steeds bijna iedereen? en waar ligt die “afspraak” verantwoordelijkheid? dat staat in de kleine lettertjes zeker? m.a.w. “verbieden” door Jette, is ook weer een bijna lege huls, want vrijwel niemand kan nu een “vast” contract afsluiten….
ik snap niet dat zo’n enorm ambtenaren apparaat niet in staat is dit soort wetgeving goed te regelen… andersom kan dat namelijk bijna wel altijd… de staat komt zelden wat te kort… tip aan de overheid: zet eens ambtenaren in zo’n project team welke bv zelf zonnepanelen hebben en de ins en outs kennen, geld het zelfde voor de “plafond regeling van nu” als je alleen mensen (politici en ambtenaren) uit de randstad en omstreken aan het werk hebt (als rijksoverheid) rekent iedereen vanuit rijtjes huizen/stadshuizen en flat/appartementen IPV 2 onder 1 kap, vrijstaand en grote tuinen/weiland en bos.. welke altijd maar te kort komen in dit soort afspraken/lobby’s dus klinkt cool, maar levert verdacht weinig op voor een erg grote groep…
Ton Hendriks
Maar 80 cent per kwh betalen en 5 cent krijgen per teruggeleverde kwh is toch gewoon ordinaire diefstal?
Van mijn teruggeleverde kwh maken de energiemaatschappijen 75 cent winst.