Stikstoffabriek Zuidbroek
De nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek moet het gebrek aan gewonnen Gronings gas in de toekomst opvangen en geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlands huishoudelijk gebruik. Landelijk netbeheerder Tennet sluit de stikstofinstallatie met een ondergrondse elektriciteitskabel aan op het hoogspanningsnetwerk. Deze hoogspanningskabel is 8,5 kilometer lang en ligt tussen het hoogspanningsstation Meeden en de stikstoffabriek in Zuidbroek. De stikstoffabriek in Zuidbroek moet ruim 25% van de binnenlandse gasbehoefte leveren.
Conflict Air Products en Ballast Nedam
Vorig jaar december was er nog een gebrek aan voldoende, gekwalificeerd personeel, maar dat probleem is inmiddels opgelost. Vorige week bleef echter, tot verbazing van 150 bouwvakkers de poort naar de bouwplaats van de stikstoffabriek in Zuidbroek gesloten. Hoofdaannemer Air Products bleek het contract met de huidige onderaannemers te hebben opgezegd in verband met niet nagekomen afspraken. Bellast Nedam is niet te spreken over deze actie en beklaagt zich over het ontstaan van de vertraging door mismanagment bij Air Product. Ondertussen staat de afronding van de bouw van de stikstoffabriek stil.
Stikstoffabriek bijna klaar
De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek is voor 97% afgerond. Ballast Nedam moet alleen nog elektrische en mechanische onderdelen aansluiten en de verbinding tussen de compressoren en het gasnet. Bestuurslid Olav Padberg van het bouwbedrijf zegt de klus graag af te maken, maar zijn personeel kan simpelweg het bouwterrein niet op. Air Products laat weten dat het een oplossing zoekt om zowel met de huidige aannemers, als ook met nieuwe aannemers de klus zo snel mogelijk te klaren. Als de bouw van de fabriek is afgerond wordt het Groningse gasveld uiterlijk in 2024 definitief gesloten.
Bron: Gasunie, Ballast Nedam, Air Products
Theo Asselman
Het is te zot voor woorden dat overal in de wereld hoogcalorisch gas gevonden wordt en dat wij in Nederland dat gas gaan afwaarderen naar laag, omdat ombouwen van onze toestellen te veel werk en te duur zou zijn. ( Kabinet Rutte, 2014, bij monde van minister kamp.)
In de jaren ’60 van de vorige eeuw ging Nederland massaal over op aardgas en dát was duur en héél veel werk. Het hele gasnetwerk moest nog aangelegd worden! En toch klaarden we dat.
Was de overheid in 2014 voortvarend begonnen met het ombouwen naar hoogcalorisch gas dan was het allang klaar geweest. Want bijna alle toestellen kunnen tegenwoordig met meerdere soorten gas omgaan. (Regels vanuit de EU.) Ofwel automatisch, ofwel met een kleine aanpassing, een instelling wijzigen. En een enkeling zal inderdaad nieuwe sproeiers en branders moeten krijgen. Compleet vervangen zal hooguit op basis van hoge leeftijd (toch) moeten gebeuren.
En nu zitten we te emmeren met een meer dan peperdure fabriek die maar niet van de grond wil komen en constant vertraagd wordt. Wat ooit begon met diezelfde minister kamp, die het in 2014 te duur vond. Daarin krijgt een keertje hij gelijk.
Het zoveelste debacle in de gaswinningsgeschiedenis van Nederland.